Skolkonserter på Musikaliska hösten 2018

Välkomna till skolkonserter på Musikaliska! Länsmusiken erbjuder varje termin utvalda konserter av hög kvalitet, i olika musikgenrer för olika åldersgrupper, från förskolan t.o.m gymnasiet. Här finns möjlighet att se en föreställning i den vackra konsertsalen eller i det mysiga Stallet. Biljettpriset är subventionerat och gäller elever i Stockholms län.
 

För förskolan & lågstadiet
 

Höga flöjten

Höga flöjten
Höga flöjten Foto: Lovisa Fey

boka här  

Målgrupp: 5-9 år
Datum: 19/10 kl. 9.30 + 11.30
Pris: 50 kr/elev, lärare fritt
Speltid: 35 min
Plats: Clara Schumannsalen, Musikaliska

Blockflöjt och styltor i ett magiskt möte!

Välkomna in i ett magiskt rum fullt av stora känslor och små berättelser! Här möts två avlägsna världar – den klassiska musikens och den kringvandrande gycklarens. I gränslandet som uppstår ryms både högt och lågt, allvar och komik. En solist på blockflöjt och en artist på styltor syr ihop en väv av virvlande blockflöjtstoner och hisnande akrobatik. Repertoaren sträcker sig lika långt som styltorna är höga, från 1400-talets gycklarmelodier via 17- och 1800-tal, till vår tids musik. Allt paketeras på ett nytt, uppfriskande och fantasieggande sätt och avrundas på gycklarvis med ringdans och sång.

Medverkande: Marit Ernst Bock (blockflöjt) och Signe Gravlund Thomsen (styltor).

Ett gästspel från Danmark.

 

Drottningen dansar

Drottningen dansar
Drottningen dansar Foto: Ivan Khayytan

boka här  

Målgrupp: 6-12 år
Datum: 20/11 kl. 9.30 + 11.00 (max 60 elever/fst) & kl. 12.30 (särskola, max 30 elever)
Pris: 50 kr/elev, lärare fritt
Speltid: 40 min
Plats: Clara Schumannsalen, Musikaliska

Musik, dans, drama - en helt barock upplevelse!

Välkomna att sugas med in i 1600-talets färgstarka och spännande värld! Publiken gör en tidsresa och kliver rakt in i barockens livfulla musik och dans. Föreställningen löser upp gränsen mellan scen och salong och publiken får komma barockmusiken och dansen riktigt nära. Vi får träffa en ung, stark personlighet – drottning Kristina– och bli del av hennes hov. Samtidigt som publiken är med och skapar en hovbalett lyfts frågor kring identitet, genus, självbestämmande och makt. Kristina använder hovbaletten och dess musik för att visa sin egen vilja och trotsar det som förväntas av henne. Precis som i 1600-talets hovbaletter växlar alla närvarande mellan att vara aktörer och åskådare.

Medverkande: Ensemble Mariposa: Catalina Langborn (violin), Camilla Kandare (barockdans), Helena Lambert (nutida dans/publikinteraktion).

 

Jul på Musikaliska

boka här  

Målgrupp: 5- 9 år
Datum: 6/12 kl. 9.30 + 12.00 7/12 kl. 9.30 + 12.00
Pris: 50 kr/elev, lärare fritt
Speltid: 45 min
Plats: Stora salen, Musikaliska

Traditionsenligt stämmer vi upp i sång tillsammans med Blåsarsymfonikerna i härliga och finstämda klanger! I år får vi även njuta till Lilla Akademiens körer som med sin sångglädje får hela Musikaliska att gnistra!

Medverkande: Blåsarsymfonikerna och kör från Lilla Akademien åk 4-6.
Dir: Per-Olof UkkonenFör mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet

Öga mot öga

boka här  

Målgrupp: 10- 19 år
Datum: 30/11 kl. 9.30
Pris: 50 kr/elev, lärare fritt
Speltid: 40 min + 10 min samtal
Plats: Stora salen, Musikaliska

Flamenco och indisk kathakmusik och dans i duell, samspel och poesi

Öga mot öga är ett unikt gästspel på Musikaliska en enda dag då Länsmusiken har möjlighet att arrangera en skolföreställning på förmiddagen och offentlig på kvällen. Tolv internationella musiker och dansare möts för att tillsammans utforska gemensamma nämnare och ämnen som är ständigt aktuella när folkgrupper och kulturer vandrar och möts. Poesi med anknytning till flamenco, nordindisk och romsk kultur flätar samman konserten från början till slut. Laddade spänningsfält i rytm, sång, dans och musik bildas.

UNESCO:s immateriella världsarv flamencon och den nordindiska musik- och dansformen kathaken har, trots sina vitt skilda geografiska hemvister och karaktärer mycket gemensamt, t ex den fria och spontana improvisationen inom en given struktur och kontrasterna mellan lyrisk skönhet och explosiv styrka. Framför allt är samspelet mellan de ljudande dansarna, musiker och publik som är konstartens kärna. De flesta forskare är också överens om att de båda genrerna har gemensamma historiska rötter via romska folkgruppers färd från norra Indien till södra Spanien.

I slutet av konserten finns möjlighet för eleverna att titta närmare på de spännande instrumenten och ställa frågor direkt till ensemblen! Inför föreställningen får lärarna ett kortare presentationsmaterial med musiktips, några av de romska dikterna som hör till föreställningen och tips på youtube-klipp på den expressiva dansen.

Medverkande: Sanchita Pal (sång), Debashish Mukherjee (tabla), Stian Grimstad (sitar), Moa Danielson (santoor), Hanna Mannila (kathakdans), Quincy Kendall Charles (kathak), Anna Murtola (sång), Per Lenner (gitarr)‚ Sara Nilsson (fiol), Robin Cochrane (slagverk), Davin Montero (flamencodans), Pia del Norte (flamencodans), Roberto Gonzalez (berättare).

 

Den Du Är

boka här  

Den Du Är
Den Du Är Foto: Elias Gammelgürd

Målgrupp: 10- 13 år
Datum: 2/10 kl. 9.00 + 10.30
Pris: 50 kr/elev, lärare fritt
Speltid: 40 min
Plats: Stora salen, Musikaliska

Varning för annorlunda!

Lönnebergakvartetten - den sjungande stråkkvartetten, vrider och vänder på begrepp och undersöker de existentiella orden Den Du Är. I en träffsäker show med häftig scenografi och med musiken som ledsagare rör de sig med tvära kast mellan frågor och funderingar som; Alla håller med om att varje människa är unik. Varför är vi då så rädda för att vara olika? Det handlar om glädje, rädsla, ilska, sorg och hopp. Frågor och känslor som dessa är universella och tidlösa, både i oss själva och i musiken. Det belyser denna föreställning med ord, rörelse, beats, rap och barns egna röster tillsammans med musik och sång från 1600-talet ända fram till vår tid, från Henry Purcell till Beyoncé.

Medverkande: Lönnebergakvartetten; Malin-My Wall och Hanna Wiklund (fiol och sång), Nora Roll (altfiol och sång) samt Magdalena Mårding (cello och sång).

Skolmaterial skickas ut innan föreställningen till de lärare som gjort en bokning.