Mojgan Shajarian

Gästspel: Mojgan Shajarian & Shahrzad Ensemble (Iran)

Passerad föreställning

Datum: söndag 2 december

Tid: 18:00

Lokal: Stora salen

Serveringen öppnar 1 tim. innan konsert. Då kan du förbeställa till pausen.

Föreställningen ingår i FeminEast Festival 2018 och arrangeras av Farhang Förening i samarbete med Riksteatern och Länsmusiken i Stockholm. Läs mer om festivalen på farhang.nu.

Fem kvinnliga iranska musiker, tidlös persisk musik, texter av kvinnlig poeter

Som dotter till den stora maestron i persisk traditionell musik Mohammad Reza Shajarian tycks Mojgan Shajarian ha musiken i blodet, precis som hennes bror Homayoun Shajarian, även han en respekterad artist i persisk vokal. Mojgan Shajarian är både musiker och konstnär. Hon har studerat sång för sin far Mohammad Reza och andra stora sångare som Hossein Alizadeh och har dessutom högskoleutbildning. Tillsammans med fadern har Mojgan framträtt på ett antal stora internationella festivaler och prestigefulla scener över världen.

Stråkkvartetten Shahrzad Ensemble består av fyra kvinnor som alla är utbildade klassiska musiker. Att bilda en helt kvinnlig kvartett kan ses som både unikt och banbrytande i Iran, där närvaron av kvinnor på musikscenen har mötts av svårigheter och begränsningar under de senaste fyrtio åren!

Förutom klassiska stycken av europeiska kompositörer fokuserar Shahrzad Ensemble på musik av iranska kompositörer. De har samarbetat med ett antal internationella musiker och kompositörer.

Nu framträder Mojgan Shajarian och Shahrzad Ensemble för första gången tillsammans. Idén till samarbetet kommer från Tahmoures Pournazeri, en de mest framstående kompositörerna av iransk musik idag. Han har fört samman dessa skickliga kvinnliga musiker för att framföra några av de mest tidlösa verken av iranska kompositörer och naturligtvis också fokusera på texter av kvinnliga poeter. Mojgan Shajarian och Shahrzad Ensemble är de två vingar som samverkar för att få detta projekt att flyga och sätta Irans rika musikkultur på kartan.

 

Medverkande

Mojgan Shajarian, sång
Shahrzad Ensemble

 

Speltid

2 tim (inkl. paus)

 

Biljetter

180 - 250 krArrangeras av Farhang Förening i samarbete med Riksteatern och Länsmusiken i Stockholm.