Carola

Extern arrangör: Carola, Gergely Bogányi och Rosemary Forbes-Butler

Passerad föreställning

Datum: söndag 25 mars

Tid: 14:00

Lokal: Stora salen


Konsert arrangerad av Stockholm Culture Awards

Stockholm Culture Awards

Stockholm Culture Awards delar ut hedersbetydelser till personer som är ledande inom sin konstart. Stockholm Culture Awards ser till den kunskapsmässiga delen i artistens konstutövning. Stockholm Culture Awards delar ut medaljer och diplomer till konstnärer och personer, som stöttar kulturverksamheter i hela världen med Stockholm som nav.

 

Medverkande

Carola Häggkvist

Carola Häggkvist, känd som Carola, fick sittgenombrott 1983 med låten Främling. Albumet Främling kom att sälja i över en miljon exemplar och är det mest sålda albumet någonsin i Sverige. 1986 kom albumet Runaway, inspelat i USA med Maurice Gibb, från the Bee Gees, som producent. 1991 tävlade Carola i Eurovision Song Contest med "Fångad av en stormvind”. Detta var tredje gången Sverige stod som vinnare, då ABBA vann 1974 och Herreys 1984. Carola är den första skandinaviska popsångerska som uppträtt i Kina, vilket hon gjorde inför cirka 600 miljoner TV-tittare. Carola släppte även ett album i Kina 1992.

1993 spelade hon in gospelalbumet My Tribute, som sedan släpptes i sexton länder. Detta gjorde henne bland annat till årets gospelartist i Nederländerna. Året därpå gjorde hon debut som låtskrivare, på albumet Personligt. 1995 gjorde Carola debut som aktris i musikalen The Sound of Music och spelade mot Tommy Körberg. Carola vann Guldmasken för sin roll.

1998 läste hon den svenska rösten som Mirjam i den tecknade filmen Prinsen av Egypten. 2002 spelade Carola i musikalen Les Misérables i London och på turnén till fem skandinaviska städer. I oktober 2006 sjöng Carola tillsammans med Andrea Bocelli på hans nya singel Because We Believe. Den 19 juni 2010 blev Carola inbjuden att sjunga under bröllopsmiddagen på Stockholms slott, när kronprinsessan Victoria och Prins Daniel gifte sig. Det skrevs en sång speciellt till bröllopet, Det är bara vi, som Carola framförde och även sånger som Evighet och Runaway. Den 3 juli 2010 gav Carola konserten Elvis, Barbra & jag i Dalhalla, som spelades även in för TV4 och gavs ut på DVD.

Carolas priser och utmärkelser är Guldmasken 1996, Lisebergsapplåden 2000, Ulla Billquist-stipendiet 2001, H.M. Konungens medalj - 8:e storleken i högblått band 2007, Invald i Swedish Music Hall of Fame 2015 och Stockholm Culture Awards medalj och diplom 2018.

 

Gergely Boganyi
Gergely Bogányi

Gergely Bogányi

Gergely Bogányi har studerat vid Liszt Academy i Ungern med Zsuzsa Esztó och László Baranyay. Senare flyttade familjen till Helsingfors, där han lärde sig att tala finska. Bogányi studerade där vid Sibelius-Akademin med professor Matti Raekallio. Han reste senare till USA för att studera musik för professor György Sebök vid Indiana University. Han har även deltagit i flera mästarklasser, som bland andra hölls av Annie Fischer och Ferenc Rados. Bogányi har därefter vunnit flera nationella och internationella priser, till exempel tredje pris i Ettlingen i Tyskland 1990, andra pris i Epinal i Frankrike 1991, där han var den yngsta deltagaren. Han vann första pris i Chopin-tävlingen i Budapest 1993 och samma år första priset i Mozart-tävlingen i Budapest.

I Helsingfors blev Gergely Bogányi vinnare tre gånger i Helmi Vesa-tävlingarna 1989, 1990 och 1991. Han vann även första pris på Franz-Liszts International Piano Competition i Budapest hösten 1996.

Gergely Bogányi spelar även kammarmusik i Bogányi-Kelemen-trion (Barnabás Kelemen, fiol, Tibor Bogányi, cello, Gergely Bogányi, piano). Trion vann första pris på International Chamber Music Competition i Kuhmo, Finland i juli 1999.

Gergely fick den högsta utmärkelsen från sin hemstad, "Hedersmedborgare i Vác", vid den exceptionellt unga åldern av 22 år. Under våren 2000 fick han Liszt-priset av Ungdomsministeriet. Hösten 2001 tilldelades han Gramofonpriset som "Ungers bästa musikaliska evenemang och musiker" för en serie av framträdanden som inkluderade Chopins fullständiga kompositioner.

Bogányi har blivit inbjuden att spela som solist med många europeiska orkestrar, samt att ge uppslag i många festivaler och i berömda konsertsalar över hela världen.

Bogányis diskografi inkluderar Mozart-konserter, Chopins och Liszts verk för piano, Chopins och Rachmaninovs cello-pianosonater och Liszts kompletta pianokompositioner för ackompanjemang till violin.

Boganyi  har även skapat en helt ny flygel med ett kristallklart ljud som dessutom har denna futuristiska design.
Boganyi har även skapat en helt ny flygel med ett kristallklart ljud som dessutom har denna futuristiska design.

Det har inte har skett någon större utveckling med konstruktionen av konsertflyglar på över 100 år. Gergely Bogányi, förutom hans virtuosa pianospel, är även känd för sin konsertflygel, en flygel i helt ny design och konstruktion. Konsertflygeln Bogányi erbjuder en enastående musikalisk upplevelse och nytt utseende av ett klassiskt musikinstrument. Konsertflygeln Bogányi är även känd som ”The Bat-Grand Piano”.

 

Rosemary Forbes-Butler

Rosemary Forbes-Butler är särskilt känd för sin vokala mångsidighet. Rosemary Forbes-Butler har framträtt med José Carreras i Carmen och med John Amis på Wigmore Hall och även gjort inspelningar tillsammans med Pavarotti, Roberto Alagna, Michael Jackson, Enya, Mike Oldfield, LL Cool J och The Pet Shop Boys. Som exempel på Rosemary Forbes-Butlers musikaliska mångsidighet, kan nämnas från croon till scat jazz, pop till cabaret samt barock, renässans, belcanto och verismo. Rosemary Forbes-Butler spelar även in ljudspår för film och bland dessa kan nämnas de senaste filmerna Pirates of the Caribbean och The Great Wall.

Rosemary Forbes Butler
Rosemary Forbes Butler

Rosemary Forbes-Butler är en sopran känd som en glad, positiv och mångsidig person, som framträder på konserter runt om i världen. Med en anmärkningsvärd, oförglömlig röst, som många njutit av, är Rosemary Forbes-Butler en eftertraktad sopran. Rosemary Forbes-Butler är bosatt i både England, hennes födelseland och i Italien. Rosemary Forbes-Butler har en stor erfarenhet som operasångare, barocksångare, musikalisk skådespelerska, studio sångare, rocksångare och jazzsångare.

Efterfrågan av Rosemary Forbes-Butler är stor med tanke på hennes inspirerade och begåvade prestationer av venetiansk musik, som hon har framträtt med i Storbritannien och Italien, inklusive på Teatro La Fenice operahus i Venedig. Rosemary Forbes-Butler framträder i From Venice with Love, ett program som främst består av barock- och renässansmusik, som även innehåller kompositioner skrivna för henne av den venetianske kompositören och gondoljären Ilario Gastaldello. Hon framträder regelbundet med en venetianska barocktrio.

Inbjuden att skapa en konsert baserad kring Shakespeare, presenterade hon först offentligt Where is Fancy Bred ur Köpmannen i Venedig i Palazzo Mocenigo museum år 2015 och för Cini Foundation i Venedig år 2016. Rosemary Forbes-Butler har även framfört A Ring Around Wagner, en humoristisk solo show i Sala Apollinee på Teatro La Fenice.

 

Speltid

80 min (ej paus)


Biljetter

260 kr