Orkesterns historia

Modern, ambitiös, jämställd, nyfiken och anrik; Blåsarsymfonikerna har funnits i Stockholms musikliv i 113 år och har med musiken som verktyg, försökt göra skillnad. Stockholm och orkestern har tillsammans, hundratolv år av förändring och utveckling bakom sig som inneburit stunder av storhet men även stunder då orkestern varit sin död nära.

Stockholms Spårvägsmäns Musikkår
Stockholms Spårvägsmäns Musikkår Vinyl från 1980

År 1906 startades Stockholms Spårvägsmäns Brassextett med stöd av det lokala fackförbundet. Ensemblen har sedan i Storstockholms Lokaltrafiks regi växt till att bli Sveriges största civila professionella blåsorkester med ett fyrtiotal musiker i början på 1990-talet. År 2000 skiljdes man från SL, Landstinget blev huvudfinansiär och orkestern bytte namn från Stockholms Spårvägsmäns Musikkår till Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, idag med 27 fast anställda. Orkestern flyttade 2011 in på tidigare gamla Musikaliska Akademien, idag Musikaliska, vilket innebar en ny era då orkestern för första gången disponerade en egen scen.

Blåsarsymfonikerna har en vid repertoar ur många genrer, från samtida konstmusik till senromantik, argentinsk tango, cross over, opera och jazz. Många tonsättare har skrivit för orkestern såsom Christian Lindberg, Ingvar Karkoff, Luca Francesconi, Anders Hillborg, Marcelo Nisinman, Joakim Milder, Mikael Råberg, Jerker Lindström, Magnus Lindgren och Ann-Sofi Söderqvist. Under säsongen 2010/11 sattes som mål att hälften av repertoaren skulle vara komponerad av kvinnor, ett provokativt mål som av många betraktades som omöjligt att genomföra. Det framgångsrika initiativet skakade om Sveriges kulturliv och orkestern har sedan dess fortsatt att hålla en hög nivå i det jämställda repertoararbetet.

Orkestern har ett långsiktigt samarbete med kompositionslinjerna vid musikhögskolorna i Stockholm, Göteborg och Malmö, med syftet att ge tonsättare bättre kunskaper om blåsensemblen som form. I Länsmusikens regi ger man tusentals barn och unga tillfälle att komma i kontakt med levande blåsmusik. Andra partners på senare tid: Dramaten, Parkteatern, Musiken Hus i St Petersburg och Konserthuset i Stockholm. Orkestern har under åren turnerat flitigt i Europa, Ryssland, USA, Mexiko, Indien, Japan och Hong Kong mm.

 

Text: Lena Haag